Vi pusser opp mye mer enn før, og det å male er mest populært

Her er noen tips til deg som vil male innendørs og få det fint – hva enn det måtte være.

For Wakeup Living AS

Idar Stensvold

Wakeup Living AS

13. april 2021
For Wake up livng

Idar Stensvold

Wakeup Living AS

13. april 2021
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210415133536505.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210415140432560.jpg?maxwidth=2000
Old Ocre-Classico chalk-based paint-Margaret de Lange-pure-original_2 E.jpg Old Ocre-Classico chalk-based paint-Margaret de Lange-pure-original_2.jpg
115
0

Til sammen var det over én million husholdninger som gjorde inn- eller utvendige oppussingsarbeider på boligen sin i 2020, noe som er en økning på mer enn 200 000 sammenlignet med året før. Dette kommer av at vi var mer hjemme som en konsekvens av smitteverntiltakene, og har gjort at mange har brukt tiden på å pusse opp. Det er først og fremst de enklere prosjektene som ble utført, og innvendig malingsarbeider er det flesteparten har gjort, ifølge Prognosesenteret.

Store forskjeller

Men maling er ikke maling – det er store forskjeller. Du kan eksempelvis få tak i bærekraftig og vegansk maling. Malingen fra Pure & Original oppfyller de høyeste standardene, og bare de beste råvarene blir brukt. Produktene er vannbaserte og innfarget med 100 % naturlige, mineralske fargepigmenter – andre produsenter bruker fargepigmenter av plast. Dette gjør at malingen har lavest mulig VOC-nivå, og noen av malingene er faktisk helt VOC-fri.

Malingen er heller ikke testet på dyr, og gir et minst mulig økologisk fotavtrykk – produsert med respekt for mennesker og naturen! Du trenger heller ikke å bekymre deg for om malingen fra Pure & Original bidrar til et positivt inneklima, den er trygg for luften du puster inn, for familien din og passer godt for sensitive personer med allergier.

Her er noen tips til deg som vil male.

Male fliser

Du kan fint male dine gamle fliser, men her er det viktig med godt forarbeid.

Slik gjør du: Vask ned flisene med salmiakkvann (en liten skvett salmiakk i en bøtte med vann) og eventuelt puss flisene for å matte de ned. Deretter bruker du en god heftgrunning – vi anbefaler Pure & Original Omniprimer eller Flugger Fix Primer. Begge sitter godt på flisene og skaper god heft for toppstrøket.

Hvilket sluttresultat ønsker du på veggen din?

Ønsker du et helmatt og vaskbart uttrykk, anbefaler vi at du maler med Pure & Original Licetto, som er en supermatt og vaskbar veggmaling. Licetto trenger ingen etterbehandling, men la den herde i minst 7 dager før du begynner å belaste veggen med vannsøl.

Licetto påføres med en medium, fin rulle av god kvalitet. Merke er ikke vesentlig, men vi anbefaler ruller fra Jordan og Flugger.

Valg av pensler til påføring i hjørner og langs kantene, anbefaler vi pensler av god kvalitet fra Jordan, Flugger eller Pure & Original.

Ønsker du et kalket uttrykk på de gamle flisene?

Slik gjør du: Vask ned flisene med salmiakkvann og eventuelt puss flisene for å matte de ned. Deretter bruker du en god heftgrunning, vi anbefaler Pure & Original Omniprimer eller Flugger Fix Primer. Så maler du ett strøk med Pure & Original Classico før toppstrøkene med Pure & Original Fresco kalkmaling. Mal gjerne med Classico i samme farge som Fresco. Antall toppstrøk med Fresco er avhengig av fargen. Minst 2 tynne strøk, 3 strøk med de mørkeste fargene.  

Etter at veggen har herdet i 7–10 dager, legger du på ett eller flere tynne strøk med Pure & Original Eco Sealer. Denne beskytter veggen mot vannsøl, men gjør ikke veggen vannfast!

Eco Sealer legges på med pensel eller en lo-fri klut, og påføres lett og i tynne lag.

Classico påføres med en medium, fin rulle av god kvalitet. Merke er ikke vesentlig, men vi anbefaler ruller fra Jordan og Flugger.

Valg av pensler til påføring i hjørner og langs kantene, anbefaler vi pensler av god kvalitet fra Jordan, Flugger eller Pure & Original.

Fresco påføres med en stor pensel med mye og myk bust, gjerne en bredde på minimum 120 mm. Pure & Original har en egen Fresco-pensel med naturbust som er perfekt til formålet. Fresco påføres med lette penselstrøk på kryss og tvers med et personlig uttrykk, eller med kun vertikale strøk for et roligere resultat. Fresco påføres vått i vått og i tynne strøk.

Male panel

Jada, du kan fint male på panel, både allerede-malt panel og nytt, ubehandlet panel. Men her er noen gode tips: Sjekk først om den malte panelen har gjennomskinn av kvist – om den har det, må det legges et strøk med en kvist- og sperregrund. Vi anbefaler Flugger Stop Primer til dette.

Når grunnarbeidet er gjort, kan du male panelen – vi anbefaler Pure & Original Licetto, som er en helmatt veggmaling, men har god flyt på panel og gir deg et flott resultat. Om du ønsker mer glans på panelen, anbefaler vi Pure & Original Traditional Waterbased. Denne har en vakker flyt og glans på rundt 20.

På nytt panel og panel som er behandlet med lakk eller blank maling med dårlig heft, må det alltid påføres ett strøk med kvist- og sperregrund før du maler toppstrøkene. Pure & Original anbefaler 2 toppstrøk for et godt resultat.

Maling på panel påføres med en pensel som tar opp mye maling. Velg bredde på penselen etter bredde på panelen. Du kan også bruke en fin rulle og etterstryke med pensel for god flyt. Velg verktøy av god kvalitet; vi anbefaler ruller fra Flugger, og pensler fra Flugger eller Pure & Originals egen serie med naturbust.

Male gipsvegg og -tak

De fleste nye hus eller renoveringsprosjekter er satt opp med nysparklede gipsvegger.

Hvordan male gipsvegger for et pent resultat?

Etter at veggen er ferdig sparklet, kan veggen males. Vi anbefaler Pure & Original Classico og Pure & Original Licetto til formålet. Begge er helmatte veggmalinger, men med forskjellige egenskaper.

Hvorfor Classico?

Classico ser ut som fløyel på veggen, og er den matteste malingen du får på markedet. Denne er i tillegg diffusjonsåpen og en pustende maling. Vi anbefaler Classico i rolige rom, som stue og soverom, samt i tak og på overflater med lite slitasje.

Hvorfor Licetto?

Licetto er helmatt og sterk, dette gjør overflaten vaskbar. Licetto passer utmerket til rom med mer slitasje, som kjøkken, gang, trappegang og bad.

Både Licetto og Classico påføres med en medium, fin rulle av god kvalitet. Merke er ikke vesentlig, men vi anbefaler ruller fra Jordan og Flugger.

Pensler til påføring i hjørner og langs kantene, anbefaler vi pensler av god kvalitet fra Jordan og Flugger eller Pure & Original. Ta gjerne vare på litt maling til eventuell flekkmaling. Det lønner seg å flekkmale med samme malingen som du malte veggen med.

Male kjøkkeninnredning, møbler, lister, dører og karmer

Til disse formålene anbefales gode grunnarbeider og en god prosess underveis, særlig om det er glatte overflater med dårlig heft. Vi anbefaler at du først matter ned overflaten med et fint 400-sandpapir. Deretter fjerner du veggstøvet og lar det tørke. Så påføres første strøk med heftgrunning, vi anbefaler Pure & Original Omniprimer. Velg heftgrunningen i samme farge som toppstrøket.

Etter at heftgrunningen er gjort, pusser du lett i overflaten med et 400-sandpapir, fjerner støvet og lar det tørke. Så males første det toppstrøket, vi anbefaler Pure & Original Traditional Waterbased med en glans på 20. Etter første strøk gjentas prosessen, som mellom heftgrunn og første strøk. Deretter påføres det siste toppstrøket, og vipps, har du et perfekt resultat med en utrolig fin flyt! 

Til formålet anbefaler vi en pensel som tar opp godt med maling – Flugger og Pure & Original har gode penselserier. For større, flate overflater, som kjøkkenfronter og skapdører, anbefaler vi at du bruker en fin rulle og en fordriverpensel for perfekt flyt og sluttresultat.

Male trapp, gulv og gelender

Her er anbefalingene ganske like som vi ga rett over her, men noen forskjeller er det.

Disse formålene krever også gode grunnarbeider og en god prosess underveis, særlig om det er glatte overflater med dårlig heft. Vi anbefaler at du først matter ned overflaten med et fint 400-sandpapir. Deretter fjerner du veggstøvet og lar det tørke. Så påføres første strøk med heftgrunning – vi anbefaler Pure & Original Omniprimer. Velg heftgrunningen i samme farge som toppstrøket.

Etter at heftgrunningen er gjort, pusser du overflaten lett med 400-sandpapiret, fjerner støvet og lar det tørke. Så males første toppstrøk – vi anbefaler Pure & Original Carazzo med en glans på 12. Etter første strøk gjentas prosessen, som mellom heftgrunn og første strøk. Deretter påføres det siste toppstrøket, og vipps, har du et perfekt resultat med en utrolig fin flyt og en knallhard overflate.

Ønsker du mer glans eller høyglans, anbefaler vi at du legger på en klarlakk på toppen. Her anbefaler vi en klarlakk fra Flugger som er velprøvd på Pure & Original Carazzo.

Vi anbefaler en pensel som tar opp godt med maling til denne jobben – Flugger og Pure & Original har gode penselserier. For større, flate overflater, som kjøkkenfronter og skapdører, anbefaler vi at du bruker en fin rulle og en fordriverpensel for perfekt flyt og sluttresultat.

Male med kalkmaling

Mange ønsker seg en kalkmaling som gir et betongaktig uttrykk med en spennende overflate. Det finnes kun én mineralsk kalkmaling, nemlig Pure & Original Fresco. Denne er 100 % mineralsk og pustende. Fresco gir et vakkert uttrykk på veggen, og egner seg på alle typer underlag, så lenge forarbeidet er gjort skikkelig. Fresco trenger en sugende overflate, og her skal vi gi deg noen tips.

Allerede-malte flater

Vi anbefaler at du grunner ett strøk med Classico først, for å utligne overflaten. Vi opplever at mange maler rett på en allerede-malt overflate, i mange tilfeller går dette bra, men tør du?!

Nysparklet gips

Pass på å grunne skikkelig. Vår anbefaling er å bruke Classico som grunning på følgende måte: Først grunner du sparkelflekkene én gang og lar det tørke. Så legger du ett lag over hele overflaten og lar det tørke. Deretter kan du starte å påføre Pure & Original Fresco – her maler du tynne strøk, og vått i vått. Alt i fra 2 strøk til 3 strøk på mørkere farger. Jo flere strøk, jo mer dempet blir resultatet.

Når du er ferdig, må du vurdere slitasjen på veggen og om du trenger en Sealer. Pure & Original Eco Sealer gjør veggen mer vannavstøtende. Vår anbefaling er å ikke overdrive bruken av Sealer – en Fresco-vegg kan lett rengjøres for støv med en semi-fuktig klut i rolige rom. Men den tåler ikke direkte vannsøl, da det er en 100 % mineralsk maling. Om du påfører Fresco på badet, kjøkkenet eller i gangen, anbefaler vi alltid flere tynne strøk med Eco Sealer.

Etter at veggen har herdet i 7–10 dager, legger du på ett eller flere tynne strøk med Pure & Original Eco Sealer. Denne beskytter veggen mot vannsøl, men gjør ikke veggen vannfast!

Eco Sealer legges på med pensel eller en lo-fri klut, og påføres lett og i tynne lag.

Classico påføres med en medium, fin rulle av god kvalitet. Merke er ikke vesentlig, men vi anbefaler ruller fra Jordan og Flugger.

Valg av pensler til påføring i hjørner og langs kantene, anbefaler vi pensler av god kvalitet fra Jordan og Flugger eller Pure & Original.

Fresco påføres med en stor pensel med mye og myk bust, gjerne en bredde på minimum 120 mm. Pure & Original har en egen Fresco-pensel med naturbust som er perfekt til formålet. Fresco påføres med lette penselstrøk på kryss og tvers med et personlig uttrykk. Fresco kan også påføres med kun vertikale strøk for et roligere resultat. Fresco påføres vått i vått og i tynne strøk.

Dekkevnen til Pure & Original-maling

Hvor mye dekker Pure & Originals maling? Her skal vi gi deg noen tips: Mål arealene (m²) som skal males med aktuell farge og valgt type maling. Så ganger du dette målet med antall strøk du beregner. Normalt anbefales 2 strøk, men 3 for de aller mørkeste fargene. Da får du totalt m² som skal males. Pure & Original dekker godt og bruker en kalkulering på 10 m² per liter per strøk på alle produkter.

Eksempel: Veggen er 25 m² og du skal male 2 strøk. Da vil totalen bli 50 m², og du trenger 5 liter maling.

Hvilken maling er mest vanlig å bruke hjemme?

I Pure & Original-sortimentet er det 3 produkter som skiller seg ut som bestselgerne: Classico til rolige rom, Licetto til rom med mer slitasje og Traditional Waterbased til lister, dører, møbler og innredning.

Malingsfarger og Pure & Original?

Det er et hav av farger, men her er noen tips. Pure & Original lager mer enn 200 egne farger. I tillegg produserer Pure & Original alle NCS-fargene, alle Farrow & Ball-fargene og mange andre kolleksjoner. Pure & Originals fargeprøver er håndmalte, både fargekartet og fargeboken. Vår anbefaling å få tilsendt Pure & Originals fargekart før du starter prosessen med å velge palett.

title

Vil du vite mer?

Ring Idar på 901 09 627, send e-post til idar@wakeupliving.no eller fyll ut kontaktskjemaet.

input field

Mark if required true

MESSAGE BOX

Kommentar

Mark if required

single button

226

formcontent-ul


13996
b-0TrueFalse
left -1 c-376TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210428093458835.png #FFFFFF
Les også